Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2015

Hikmah Sunnah Membuang Air Besar

Assalamua'laikum wbt
Dulu aku selalu dengar hadis Rasulullah SAW;
"Sesungguhnya  aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran danSunnahku.”
Sunnah Rasulullah SAW adalah cara hidup atau amalan hidup Rasulullah SAW. Kalau diikutkan sunnah Rasulullah SAW memang banyak. Dari bangun tidur sampai la hangpa tidur balik. Cara mandi, makan, masuk tandas, makan nasi, minum air, cara tidur..semua la.
Aku tau..bila dah nama manusia... bila disuruh buat...macam-macam kita tanya. Apa kebaikan? Apa faedah? 



Ada sorang kawan aku.. (nama dirahsiakan...nnti dia pukul aku sbb bocor rahsia) ada masalah dalam pembuangan sisa najis dari perut beliau. Haa dalam bahasa kasar susah nak berak. Huhuh Dua hari sekali baru boleh membuang. Makan banyak..tapi jarang membuang.
Agak-agak boleh imagine tak apa akan jadi? 
Badan akan cepat gemuk. Lepas tu badan banyak toksin. Bila toksin banyak ..…

USTAZ JAFRI TAJUK JANGAN TINGGAL SOLAT WITIR

Allah Tempat Meminta

Tahun 2015 ni dah hampir 9 tahun, aku jadi pensyarah. Wahhh kalau ada anak...dah besar dah budak tu. Dah darjah 3. Cis..macam hebat jek. Tapi kalau ukurkan level kepandaian dan level kecekapan mengajar... masih sadis rasanya. Masih di tahap merangkak. Hidup ini masih perlu belajar. Cuba ko tanya..berapa subjek yang aku expert....huhuhu sadisnya nak cakap. Banyak yang tak expert dari expert. 
Sejarah asalnya aku langsung tak berminat nak jadi cikgu. Cikgu ni samalah dengan pensyarah. Tugas mendidik. 
Tapi mak aku suka sangat aku jadi cikgu. Katanya... " elok hang jadi cikgu..senang...kerja tak susah"...
Bukan tu je.. asal aku jumpa orang kampung je...mesti sume ckp...
" wah ..cikgu nak pi mana"...
(dalam hati aku....ade ke panggil aku cikgu...hati aku jerit-jerit taknak jadi cikgu)
Tapi berkat doa semua orang ...akhirnya aku terpaksa akur menjadi seorang pensyarah kebanggaan anak-anak aku. 
Bila aku dah melibatkan diri dalam dunia pendidikan ni, aku rasa memang aku serasi …

Tips Kebahagian Rumah Tangga

Assalamualaikum wbt
Satu hari... ketika tengah diselubungi kesibukkan pnp student..aku dikejutkan dengan berita seorang sahabat aku ditimpa masalah keberantakan rumah tangga. Ohh memang serius. Macam-macam masalah. Tiada persefahaman. Asyik bergaduh! Salah menyalahi..
" Dia tak pernah memahami saya"..kata si isteri... " Dia tak pernah tunaikan tanggungjawab dia sebagai seorang isteri.." kata si suami pulak.. " Dia tu asyik nak marah je.. anak-anak jadi mangsa"... tempelak si isteri "A'ah ..asyik saya nak jaga hati awak...sape pulak nak jaga hati saya.." lenting si suami... " Awak tu kedekut.... bagi nafkah tak cukup!".. bentak si isteri... " Awak abaikan tanggungjawab pada anak-anak"... balas si suami
Bila marah, hilang semua kebaikan pasangan. Yang nampak cuma buruk. Aku bukanlah yang terbaik untuk bagi pendapat. Baru setahun pisang bina rumahtangga. Tapi pengalaman aku yang sesiput sedut ni.. boleh la aku share sikit-sikit. (ba…

TIP MENJADI ORANG BERJAYA

Assalamua'laikum wbt

Masa aku tengah lunch tadi aku teringat kisah sorang pakcik masa aku belajar dlu. Dulu masa aku belajar kat USM, ada sorang pakcik ni jual kebab naik motosikal. Pakcik ni nampak low profile je. Memang nampak warak la. Pakai kopiah, ada janggut pastu naik moto. Dan seingat aku pakcik ni pakai kemeja. 
Dan kalau hangpa nak makan kebab pakcik ni..hangpa kena berbaris tunggu sejam. Punya la ramai que untuk beli kebab pakcik ni. Memang laris sesangat. Budak2 USM memang berebut beli. Kalau lambat cket..memang sold out. Telan air liuq ja. Aku la yang selalu telan air liuq dan ambik bau ja. Sebab asal aku datang ja... memang dah habis. 
Satu hari tu... aku memang tekad nak beli kebab. Dengan semangat berkobar-kobar aku p kt pakcik tu. Tetiba azan berkumandang menunjukkan masuknya waktu solat. Aku pun order kat pakcik tu... Pakcik tu dengan sopan santun pun jawab... 
"Dik...dah masuk waktu solat. Pakcik nak solat dulu..Jap lagi adik datang balik ye.."
Allah.. terk…