Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2013

Kongsi Yang Baik-Baik

Kali ini saya ingin berkongsi kisah seorang hamba Allah yang telah pun kembali ke rahmatullah. Semoga kisah ini dapat mendekatkan kita kepada Allah SWT.
Saya tidak pernah mengenali beliau ketika beliau masih hidup. Dan saya cuma tahu mengenai beliau setelah beliau meninggal dunia. Walaupun kini beliau telah tiada, tapi saya rasa saya telah lama mengenali beliau melalui lama web blog beliau. Beliau telah pun meninggal dunia dan terputus sudah segala amalan beliau  tapi blog beliau masih hidup dan melalui blog beliau, beliau telah berupaya merubah hidup seorang sahabat saya. Sahabat saya telah berubah menjadi lebih dekat dengan Allah setelah membaca blog beliau. Alhamdulillah beliau telah meninggalkan ilmu jariah yang menjadi amalan berpanjangan untuk beliau di sana.
Pada kita yang masih hidup ini, marilah kita menulis perkara-perkara yang baik. Perkara-peraka yang baik yang boleh menjadi dakwah kita kepada orang lain. Agar sesiapa yang membaca dapat memberi hidayah kepada mereka. Kong…

Berkatnya doa ibu

Ayah saya meninggal dunia ketika saya berumur 17 tahun. Ketika itu saya sedang menuntut ilmu di sebuah sekolah berasrama di Manjung, Perak.  Ketika ayah pergi, kami adik beradik masih kecil. Adik saya yang bongsu berumur 7 tahun, masih kecil dan kakak saya yang sulung berumur 19 tahun. Ibu saya pula hanya suri rumah sepenuh masa. Ketika itu kami agak susah sebab kami memerlukan banyak perbelanjaan untuk menampung persekolahan. Namun alhamdulillah kami panjatkan pada Ilahi sebab ayah ada meninggalkan duit simpanan untuk kegunaan kami sekeluarga. 
Saya bukanlah seorang yang bijak pandai dari kecil. Tapi rezeki Allah pada kami adik beradik sangat murah. Ketika saya ingin mengambil SPM, adik lelaki saya pula akan menduduki PMR. Alhamdulillah  tanpa disangka-sangka kami mendapat result yang cemerlang dalam SPM dan PMR. Saya kemudian ditawarkan belajar di Matrikulasi yang terletak di Seremban. Dan syukur sekali lagi sebab Allah murahkan rezeki saya, saya di tawarkan belajar di bawah MARA y…

Hebatnya solat berjemaah

Hari pertama bergelar menantu sebuah keluarga di pantai timur membuatkan hati saya sangat berdebar-debar. Budaya, cara hidup semua berbeza. Yang sama antara saya dan keluarga suami adalah agama dan bangsa. Selepas kenduri hampir selesai di sebelah keluarga suami, keluarga saya juga sudah bersiap sedia untuk pulang ke kampung kami nun diutara. Waktu itu, hati saya cukup sebak. Airmata menitis laju. Berpisah dengan keluarga, dengan ibu tersayang walaupun padahal selama ni memang saya sentiasa berjauhan dengan keluarga. Mungkin kali ini, saya sudah bergelar isteri orang, dan bakal menggalas tanggungjawab yang besar. Semoga Allah permudahkan urusan saya.
Usai kenduri-kendara, tiba waktu malam, sanak-sedara suami masih berkumpul. Rupa-rupanya mereka mengadakan sembahyang hajat beramai-ramai untuk saya dan suami. Tersentuh sangat hati saya sebab siang kenduri kendara dan malam pulak mereka sembahyang hajat beramai-ramai mendoakan kebahagian rumah tangga kami. Ya Allah terima kasih mengurni…

Hidup Bukan Untuk Membenci Tapi Untuk Berkasih Sayang

Dunia ni penuh pancaroba. Dan dunia ni sentiasa berpusing. Kalau dulu kita berada di atas,mungkin hari ni kita berada dibawah. Dan kalau harini kita berada di atas, mungkin esok atau lusa kita berada di bawah. Jadi bila kita berada di atas, janganlah lupa nak pandang ke bawah. Sebab satu hari nanti kita berada di bawah.
Janganlah kita terlalu membenci orang. Sebab satu hari nanti dialah yang paling kita sanjung. Dan dialah yang paling kita sayang. Sungguh Allah Maha Besar.

Hidup ni sementara. Jadi janganlah terlalu memilih bulu bila berkawan. Jangan lah terlalu memilih kawan yang ada kepentingan. Janganlah rasa kita ni terlalu baik sampai kita asyik nampak salah orang.

Janganlah hanya seseorang tu tiada kepentingan, kita rasa die tidak berguna. Boleh jadi dia lagi dari kita di sisi Allah. 
Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kita. AMIN.  Sekadar untuk mengingatkan diri sendiri.

TIPS MENGEMAS RUMAH

assalamua'laikum wbt

hari ni saya cuba nak kongsi tips mengemas rumah yang paling cepat, pantas dan tangkas. In sya Allah, harap-harap tips ni boleh membantu semua orang terutama wanita yang berkerjaya.
1. Pengurusan Kain Baju. Bila sebut kain baju, ada 3 langkah yang memang akan kita buat iaitu basuh, lipat dan susun. Tapi part yang paling malas nak buat adalah part melipat baju. Kalau setakat basuh senang je, bubuh je baju dalam mesih dan tekan 'START'.  Tips yang paling mudah adalah, sewaktu menyidai kain, hangerkan baju-baju yang tak perlu dilipat iaitu baju yang akan disangkut. Contoh seperti kemeja. Jadi masa nak angkat kain, angkat trus kemaja-kemaja tersebut dan terus sangkut dalam almari. Siap satu kerja. Untuk baju-baju lain, tips paling mudah adalah lipat sambil tengok tv. Biasanye waktu malam adalah waktu untuk kite rehat sambil menonton tv. Jadi apa kata sambil menonton tv, sambil tangan kita melipat baju. Lagi satu jangan tunggu baju bertimbun dalam bakul ba…

DOSA YANG LEBH DARI BERZINA

Pada suatu senja yang lengang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-hayung. Pakaianya yang serba hitam menandakan bahwa ia berada dalam dukacita yang mencekam.
Kerudungnya menutup hampir seluruh wajahnya tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang telah meroyak hidupnya.
Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu perlahan-lahan sambil memberi salam.
Maka terdengarlah ucapan dari dalam, "Silakan masuk"
Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya berderai tatkala ia berkata, "Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya."
"Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s. terkejut.
"Saya takut mengatakannya."jawab wanita cantik..
"Katakanlah jangan ragu-ragu!" desak Nabi Musa.
Maka perempuan itupun t…

TIPS MENINGKATKAN IQ KANAK-KANAK

Hari ni saya nak share sedikit tips dari Pakar Psychiatrist kanak-kanak yang saya dapat dari satu blog ni http://saatakukaupilih.blogspot.com

Tips yang sangat berguna untuk kita semua terutama pada ibu-ibu yang mempunyai anak-anak kecil yang sedang membesar. Mungkin ada kesilapan kita dalam mendidik anak, tapi yang pasti belum terlambat untuk kita berubah.
Mengikut pakar Psychiatrist kanak-kanak tersebut, dalam mendidik kanak-kanak kita sebagai ibubapa kena tekankan perkembangan otak anak 
1. Biasakan anak-anak bermain pasir, buih, rumput dan plastesin
Kalau boleh, biar anak kita sentuh dengan tangan, kaki benda-benda tersebut.  Benda-benda tersebut akan meransang kemahiran motor (motor skills) dan sensory skills. 
2. Jangan dedahkan anak-anak dalam benda yang dalam kotak.
Maksud benda-benda dalam kotak adalah seperti ipad, tv, tablet, phone, games dan lain-lain. Sebab bila anak-anak terdedah dengan benda-benda tersebut, mata kanak-kanak hanya tertumpu pada satu benda. Pandangan mereka tida…

3 Asas Penjagaan Wajah

Assalamualaikum wbt... 

Dah lama sangat tak update blog... Macam sibuk tapi sebenarnya bile dah lama tak menulis, memang idea nak menulis dah takde... Kalau nak reka-reka memang tak jadi... ayat pun tak best. Tapi kalau ada idea, memang laju je tangan menaip...
So hari ni saya nak share asas penjagaan muka yang penting. Kalau dulu memang saya tak penting kan pun penjagaan muka. so, muka saya pun biasa2 je... cuma dua, tiga bulan sejak akhir-akhir muka saya makin teruk. Berjerawat dan kusam. Hari-hari husband tegur. So, saya pun google la macam-macam. Wat research sana sni... dan saya start jaga muka
Penjagaan muka bukanlah sebab kita nak cantik, tapi sebab bila kita jaga muka, kulit kita akan bersih dan kita pun syok tengok.
Asas penjagaan muka ada tiga langkah :
1. Pencuci muka. Pencuci muka sangat penting sebab setelah seharian bekerja, macam-macam habuk dah lekat kat muka. Oleh itu sangat penting untuk kita mencuci muka. Sekurang-kurangnya dua kali sehari. Dan yang paling penting sebelum…