Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

corat-coret hidup

Alhamdulillah...minggu ni dh masuk 19 minggu.... n next week dah 20 minggu or dlm erti kata len dh 5 bulan.... Wah..sekejap sangat rasa..... mula-mula detect dlu baru 5 minggu...but now dah almost 5 month...

n ari khamis ni insyaAllah kena gi klinik untuk check up..tuk kali keberapa pun x ingat...sepatutnya ssebulan skali...tapi pas di detect darah rendah huhuhu (less than 11)...kena g klinik dua minggu skali....
dah dua kali check...n darah asyik menurun...huhuhu....tp nak wat camne kn....semua kuasa Allah.

N last 2 week g klinik, doktor scan baby. Walaupun scanner tu agak gelap...tp doktor tu tunjuk n explain mcm2 kat aku... so, dapat la tengok baby in my tummy....hehehe sangat ajaib kn....tengok jantung baby, kepala, n nampak tulang belakang skali....huuhu...yg paling rasa best sangat bile time scan, baby bergerak-gerak...Doktor tu ckp, sangat aktif....walaupun time tu aku masih blum rasa pergerakan baby. Tapi dapat tengok time scan tu. Alhamdulillah. Kuasa Allah, seorang makhluk A…

Sunnah Rasulullah Dalam Kehidupan Seharian

Pertama: Tahajjud, karana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.
Kedua: Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.



Ketiga: Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, karana masjid merupakan pusat kebarakahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan mesjid Allah.
Keempat: Jaga solat dhuha, karena kunci rezeki terletak pada solat Dhuha.
Kelima: Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.
Keenam: Jaga wudhu terus menerus karena Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, …

KISAH KETABAHAN DAN KEKUATAN SEORANG IBU

Mak pandang jenazah abang yang terbaring kaku. Walaupun muka sembap, perut membusung, namun mak nampak ketenangan pada wajah abang.

Mak ambil pisau. Mak potong baju-T yang tersarung pada tubuh abang, baju terkahir yang abang pakai, Mak terpaksa potong kerana kerana baju itu tidak muat untuk melalui perut abang yang 'buncit'.

Tapi, mak akan simpan baju itu. Mak tak cuci, sesekali boleh mak cium baju itu, sekadar pengubat rindu di hati. Kemudian abah kendong tubuh abang ke pangkin yang telah disediakan. Lalu abah dan mak mendikan jenazah abang. Hanya kami berdua. Mak tak mahu orang lain. Biar tangan abah dan mak yang menjiruskanair buat kali terakhir pada tubuh kecil abang.

Mak nampak anak mata abah, berkaca-kaca, setitis dua air matanya tumpah, mengalir di pipi, tapi cepat-cepat abah sapu dengan lengan sasanya.

"Bang, jangan menangis. Kita selesaikan hingga ke titisan terkahir," begitulah kata mak pada abah.

Setelah abang dimandikan, mak bantu abah kapankan jenazah a…

my home sweet home

CUTI-CUTI DI MIDVALLEY + I CITY SHAH ALAM