Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2010

tips menghilang black head n white head

kat cni..ada satu petua yang sy nak share...n memang berkesan tuk kte amalkan bagi mengatasi masalah white n black head....sangat berkesan.......(* time rajin la)..tapi bg sesape yg nak muka cantik leh wat or try

bahan2 yang diperlukan :

tisu muka..(boleh dibelah 3 atau dua...supaya nipis n jimat)
sebiji telur ayam ( amek putih telur jer)

cara :

1. amek putih telur ayam je..n letak dalam mangkuk gitu...
2. then...amek kapas muka yang telah di belah due or tiga n celup di dalm mangkuk putih telur tuh...sampai basah....(xperlu basah semua pun xper...asalkan basah sebelah permukaan)
3. tampalkan tisu muka yang sudah dicelup tu kat muka...semua muka ekk terutama idung....
( tuk bahagian idung boleh potoong tisu kecik cket....jgn sampai x bernafas sudah la...)
4.. biarkan tisu tu atas muka sampai betul2 kering....
5. bila dah kering...bukak pelahan2...nnti tgk la..banyak white n black head atas tisuu...

selamat mencuba...daaaaaaaaaaa.......................

tazkirah for 2day

Abu Najih, Al ‘Irbad bin Sariyah ra. ia berkata : “Rasulullah telah memberi nasehat kepada kami dengan satu nasehat yang menggetarkan hati dan membuat airmata bercucuran”. kami bertanya ,"Wahai Rasulullah, nasihat itu seakan-akan nasihat dari orang yang akan berpisah selamanya (meninggal), maka berilah kami wasiat" 

Rasulullah bersabda, "Aku memberi wasiat kepadamu agar tetap bertaqwa kepada Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Mulia, tetap mendengar dan ta'at walaupun yang memerintahmu seorang hamba sahaya (budak). Sesungguhnya barangsiapa diantara kalian masih hidup nescaya bakal menyaksikan banyak perselisihan. kerana itu berpegang teguhlah kepada sunnahku dan sunnah Khulafaur Rasyidin yang lurus (mendapat petunjuk) dan gigitlah dengan gigi geraham kalian. Dan jauhilah olehmu hal-hal baru kerana sesungguhnya semua bid'ah itu sesat."
-- HR. Abu Daud dan At Tirmizi

perlukan pertunangan dirahsiakan....

emm....pErluKah Merahsiakn PerTuNanGan?

bagi aku...klo boleh rahsiakan..bukan ape...takut x jadi...tp...ble orang tanya...susah nk jawab tu... tapi...aku mmg rahsiakan utk kwn2 kolej aku...blum sampai masanya kot... tgk la...ble sampai masa nnti aku akan bgtau....tp mesti ada yg xpuas ati..nape aku rahsia kn
** info yang diperolehi dari www.rahsiaperkahwinan.com** Merahsiakan Pinangan Pinangan sebaiknya dirahsiakan dari diketahui oleh orang ramai, gunanya untuk mengelak sesuatu yang tidak diinginkan. Hal ini untuk menjaga kehormatan siwanita itu sendiri seandainya suatu hari kelak pertunangan itu putus atau untuk mengelakkan fitnah-fitnah yang lain. Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Umumkan perkahwinan dan rahsiakan pertunangan"

terapi air

pernah x korang dengar pasal terapi air....
sebenarnya terapi air adalah satu kaedah semulajadi yang boleh kite amalkan untuk menghindarkan pelbagi penyakit...di jepun, kaedah terapi air telah lama dijalankan dan menurut kajian terapi air boleh menyembuhkan penyakit lama dan serius serta penyakit moden....

info yang saya perolehi dari majalah rapi  keluaran feb 2010....

antara penyakit yang boleh diubati menggunakan terapi air...
1. artritis
2.sakit punggung
3. sakit belakang
4. sengatan dan gigitan binatang
5. pernafasan
6. selulit
7.depresi
8. stress
9. sistem jantung.
10. sukar tidur
11. asid perut
12. muntah2
13. sembelit

antara kaedah terapi air....

1. sebaik bangun pagi (sebelum gosok gigi) minum 4 gelas air. then, jgn minum atau atau makan selama 45 minit.  *** saya dah amalkan ..alhamdulillah,...slps kte minum air pas bangun tdo...rasa segar sgt...so tiap2 mlm sebelum tdo..letak la air tepi tilam...sekiranya tidak mampu utk minum 4 cawan, blh dimulakn dgn kuantiti yg sedikit

2. …

petua hilangkan bau badan....

di sini aku nk share satu petua yang aku rasa sangat berkesan..ehhehe...n aku dah amalkan banyak kali alhamdulillah..memang berkesan...iaitu petua menghilangkan bau badan

n rasany semua org menghadapi masalah ni termasuk aku...aku start amalkn petua ni bile badan aku berbau...sebab aku antara org yg xske pakai deodorant...heheh....(* sebab deodorant leh sebab kn kanser)...
so...sblum ni aku xpenah amal pape pun..semenjak one day seorang kawan ofis aku (lelaki) cakap ketiak aku berbau...time tuh memang la..aku berpeluh gile....n memang malu giler beb...sejak aritu..aku dah start cari petua...sampai aku jumpa satu petua nih...

bahan : limau nipis atau limau purut....

amek limau ni...belah dua ke tiga ke....terpulang la..pada masing2 asalkan ssesedap rasa korang...
then masa mandi...gosok limau ni pada badan...ketiak...n tempat2... lain...
selain menghilangkan bau..limau ni juga menghilang kan daki..alhamdulillah...memang berkesan...

selamat mencuba...daaaaaaaaaaaa

tips atau petua melahirkan anak geniuss

Melahirkn anak genius memang menjadi impian semua orang...seperti Adi Putra yang sangat bijak dalam matematik, dan Juga seperti Muhammad AHmad Zahid yg telah begelar hafiz muda ketika berusia 13 thn...


(petikan yang sy ambil dari berita harian 21 mac 2010 ahad)
menurut dr Fadzillah kamsah...antara usaha yang boleh dilakukan ialah :

1. sebaik kandungan mencecah 4 bulan, ibubapa digalakkkan membaca surah al-fatihah, ayat kursi dan surah al-insyirah.   ( al-fatihah - adalh ibu al-quran, ayat kursi - menghalau gangguan syaitan dan surah al-insyirah - untuk melapangkan hati dan fikiran

2. selepas bersalin, baca surah tersebut ketika menyusukan anak dan dihembuskan di kepala. teruskan sehingga anak mencapai cukup umur.

3. waktu ketika anak hendak tidur...antara sedar dan tidak sedar, rebut peluang bisikkan kata-kata nasiaht, pujian dn pesanan. Bacakan doa sambil mengusap kepala mereka

dr fadzillah berkata, semua anak dilahirkan pintar dan genius, cuma cara didikan ibubapa yang memberikan im…

3 perkara yang melemahkan dan merosakkan minda umat islam

kat cni saya nak share ilmu tuk melahirkan anak genius..yang mana saya perolehi melalui berita harian 21 mac 2010 (ahad lepas) yang saya kira elok la di kongsi bersama...

apa yang menariknya..rencana ini mengisahkan anak2 genius  dan kisah adi putra...
di mana adi putra mengatakan 3 perkara yang melemahkan dan merosakkan minda umat islam ialah :




1. kalkulator

2. khidmat pesanan ringkas (sms)
3. permainan video...

tahniah buat adikku yang cemerlang dalam spm

emm....sekalung tahniah untuk adikku yang cemerlang dalam spm....10A....
dan aku rasa...die sangat gembira...hampir 3,4 kali kol aku dalam sehari...heheh... n org kedua yang gembira semestinya ibu aku yang sering bedoa tuk kejayaan die....walaupun ibu aku x menyatakan kegembiraan tp dari senyuman nya..aku tau die gembira...


n aku sebagai kakak die...turut tumpang ghembira....semoga kejayaan sentiasa menjadi milikmu... Amin...
n semoga kau semakin dekat dengan Allah dan islam ...AMin
adik ngn muka poyo cket..ehehe....




5 menda - menda

5 things..yg really make me happy

1. the most n first one..ble aku bersama mak n famly...happy sangat...miss u all so much 2. saat2 6.jun 2010....xsaba.... 3...of course 26 disember 2009...engagement day
4.. kuar minum ngn  my fiance....walaupun setakat minum air teh o ais...hhehehe 5. dapat bonus dari kerajaan...hehehehe


5 menda yg wat aku tension...huhuhuuh
1..bile intenet sangat lembap...huhuuhuh....dont know wat 2 say.... 2. ..bile ujung minggu aku slalu dok sorang2..huhuuh....sangat membosankan...n sangat menyedihkan aku,,huuhu  nasib idup diperantauaan.... nak nangisssss 3... bile...perut aku semakin buncit...n  aku semakin gomuk.... 4. ...selalu terpaksa tipu diri sendiri....huhuhu......pura2 happy ...
5. ....bile ramai sangat orang yg sombong n kerek di keliling aku...huhuhu
5 menda yang aku suke wat.....

1.  ...of course la surfing tenet..hehheheh... 2. ....mengajar students.....huhuhu rasa satu kepuasan bile students dapat score 3....baca blog orang....baca kisah benar...tgk resipi..hehehe…

kawan-kawan yang amat aku rindu skali

bile aku belek-belek gambar lama teringat kawan-kawan lama....kawan-kawan yg sangat baik ngn aku...huhuuh
rindu serindu rindunya....dah ramai yg lost contact...
ble dah keje ni...kawan-kawan dah xsama cam dlu...ye la masing-masing dah ada familly....
dlu zaman2 belaja..idup ngn kawan2


izah...yang sangat aku rindu...my hosmet merangkap my besst frenz...ke mana la ko menghilang.....semoga kte jumpa lagi



pah..yang dah selamat menjadi wife org....walaupun kami baru kenal...tp sangat rapat...huuhuuh

lotihnye arini.....

letihnya arini...rasa badan lesu....huhuuhuh
mmg aku ni xkuat semangat kot....
petang ni ada lawan netball ngn students...kak awen ajak turun...
ikutkan hati mmg nak turun....nak sangat....
tapi badan aku rasa letih sangat...kepala rasa berat je....

letih2...bile tengok gambar2 baby sejuk cket ati ni....muka orang x berdosa 

yang senyum ceria tuh...aku pun xtau anak sapo....just copy n paste je dari tenet....tgk muka die...trus ilang lotih den....

yang cute n comel loteh tu...gambar baby lin...huhuhu kiut miut...cam mami n dady nye....
semoga mereka menjadi anak yang soleh dan solehah...amin